هدف از این روش اجرایی، بررسی ارزیابی انطباق ویژگی های کیفی، فیزیکوشیمیایی،میکروبیولوژیکی،روش های آزمون، بسته بندی، نشانه گذاری و نمونه برداری محصول “برنج” با استاندارد ها و الزامات ملی و بین المللی است. و از آن می توان در ارزیابی انطباق محصول با استانداردهای ملی و بین المللی جهت تایید و گواهی کردن محصول در بازار داخلی و خارجی استفاده کرد.
برنج گیاهی علفی است از راسته POALES، خانواده Poaceaجنس Oryza و گونه sativa است. انواع دانه های برنج تقسیم بندی های مختلفی دارند.
پس از مشخص شدن نوع و رقم محصول، پارامتر های کیفی مورد نظر، روش های آزمون و نمونه برداری، جهت ارزیابی انطباق محصول با استاندارد های مربوطه شورایی تشکیل و ضوابط مورد نظر انتخاب می گردد. البته با توجه به ملزومات مد نظر استاندارد ملی ایران و یا استاندارد کشور مقصد مورد استفاده قرار می گیرد
- نمونه برداری باید مطابق با استاندارد های معتبر ملی و بین المللی انجام شود.
پس از نمونه برداری از برنج، نمونه جهت تعیین ویژگی های فیزیکوشیمیایی و ویژگی های میکروبی و آلاینده ها مورد آزمون قرار می گیرند تا مقادیر پارامتر های مورد نظر مشخص شود.
- روش های آزمون: روش های آزمون ویژگی های کیفی برنج باید مطابق با استاندارد ویژگی های محصول برنج انجام گیرد.
- بسته بندی و نشانه گذاری محصول نیز باید مطابق با ضوابط و استاندارد های ذکر شده ملی ایران و در صورت صادرات مطابق با ضوابط کشور مقصد باشد.
- در نهایت پس از مشخص شدن پارامتر های کیفی محصول، نتایج آزمون ها با حدود پذیرش استاندارد مقایسه می شود و در صورتی که نتایج آزمون ها با حد پذیرش استاندارد ها مطابقت داشته باشد، محصول مورد بررسی تایید می شود.
- پس از تایید انطباق محصول با استاندارد ها، فرآیند های اداری مربوط به دریافت گواهی توسط سازمان های مربوطه شروع می شود.
- این گواهی ها در صادرات و واردات محصول جهت نشان دادن انطباق با استاندارد ها استفاده می شوند.