ذرت (Zea mays L.) غله¬ بسیار مهمی است که در بیشتر نقاط دنیا از جمله ایران کشت و کار می¬شود. سطح زیر کشت آن در دهه¬ي گذشته افزایش قابلتوجهی داشته است سالیانه بیش از صد میلیون هکتار از اراضی زراعی دنیا به کشت ذرت اختصاص پیدا می کند و بعد از گندم بزرگترین سطح کشت را دارد، در حالیکه تولید محصول آن بعد از گندم و برنج قرار دارد. اهمیت محصول و بالا بودن سطح زیر کشت زیاد این گیاه بعلت قدرت تطابق آن با شرایط گوناگون اقلیمی می باشد، بدین جهت جزو عمده ترین محصولات مناطق معتدله، معتدله گرم، نیمه گرمسیر و مرطوب بشمار می¬رود
آلودگي آفلاتوكسين، بدون شك يك مشكل براي ايران و ساير كشورهاي توليدكنندگان است. تقاضاي هميشگي مصرفکنندگان، ايمني و سلامت ماده غذايي است. از جمله راه¬هاي پيشگيري از توليد آفلا توكسين مهار رشد قارچ میباشد. پرتودهی محصولات کشاورزی به معنای قرار گرفتن آنها در مقابل اشعه و جذب دز معینی از امواج الکترومغناطیس ایکس و گاما یا ذرات انرژی پر الکترون می¬باشد. روش پرتودهی دمای ماده را افزایش نمی¬دهد به همین دلیل جزء روش¬های پاستوریزاسیون سرد محسوب می¬شود. یعنی همان انرژی که در بسیاری از روشهای مرسوم نگهداری، از طریق افزایش حرارت به ماده موردنظر منتقل می¬گردد. در طول 35 سال اخیر، تأثیر پرتودهی بر حفظ کیفیت انواع مواد غذایی موردبررسی و تحقیق قرارگرفته و محدودیت¬های کاربرد این تکنیک مشخص شده است. هم اکنون دامنه تحقیقات در زمینه توسعه پرتودهی محصولات کشاورزی، 70 کشور جهان را تحت پوشش قرار داده است . روش های مختلفی جهت حفظ طولانی مدت مواد غذایی وجود دارد. پرتودهي مواد غذايي يك روش فيزيكي فرآيند مواد غذايي است که روش پاستوريزاسيون سرد ناميده مي¬شود. پرتودهي مواد غذايي فرآيندي است كه غذا با انرژي پرتوهاي یونیزه مواجهه مي¬يابد. پرتودهي با دزهاي متوسط براي حذف آلودگي ميكروبي و افزايش ماندگاري مواد غذايي از قبيل ميوه و سبزيجات، غذاهاي دريايي، ماكيان، ادویهجات و غيره كاربرد دارد.به طور کلي سه نوع تابش در صنعت مورد استفاده قرار مي¬گيرد: گاما، الکترون و ايکس. انرژي منتقل شده به وسيله اين پرتوها در فرآيند پرتودهي باعث تغييرات فيزيکي و شيميايي مي¬شود و در نهايت منجر به پليمريزاسيون، پيوند عرضي، استريليزاسيون و پاستوريزاسيون سرد در مواد غذايي مي¬گردد. اين نوع پرتوها از نوع پرتوهاي يونيزه کننده مي¬باشند، زيرا انرژي آن¬ها در حدي است که فقط مي-توانند الکترون¬ها را از اتم¬ها و مولکول¬ها جدا کرده و آن¬ها را به يون تبديل کنند
. مایکوتوکسین ها متابولیت های ثانویه و سمی قارچ ها میباشند، از جمله این میکوتوکسین ها افلاتوکسین ها هستند که توسط گونه های قارچ Aspergillus تولید میشود. قارچ Aspergillus parasiticus یکی از قارچ های مستعد در تولید افلاتوکسین ها است که با رشد و تولید این سم ها بر روی مواد غذایی و محصولات کشاورزی خسارت عمدهای به این محصولات وارد میسازد و باعث اثرات منفی جبران ناپذیری بر سلامت مصرف کنندگان این محصولات می شودمواد غذایی مانند ذرت به مرور زمان به شدت مورد حمله قارچ های آسپرژیلوسی قرار خواهند گرفت، این قارچ ها با رشد افلاتوکسین ها، این سموم را وارد چرخه غذایی انسان کرده و موجب مسمویت های غذایی بسیاری بر روی مصرف کنندگان از این مواد آلوده خواهند شد. قارچ A. parasiticus با تولید افلاتوکسین اهمیت بالایی در مواد غذایی آلوده شده به این قارچ ها دارند، بر طبق تحقیقات افلاتوکسین گروه B در شیر دام به افلاتوکسین گروه M تبدیل شده و با مصرف شیر آلوده توسط انسان، به صورت غیرمستقیم توکسین قارچ آسپرژیلوس وارد بدن انسان شده که باعث عوارضی جدی از جملع آسیب به کبد میشود.
باتوجه به نتايج تحقيق، پرتودهي مواد غذايي با دزهاي مذکور کيفيت بافتي محصول را دچار خطر کرده اما در مقابل فعاليت¬هاي ميکروبي ميکروارگانيسم¬ها را متوقف خواهد کرد. نتايج اين تحقيق نشان داد پرتودهي ميزان تجمع قارچ¬ها و باکتري¬ها روي نمونه¬ها را کاهش می دهد. از اين رو مي¬توان نتيجه گرفت که بدون وجود کاهش شديد و محسوس در بافت محصول، دوره نگهداري آن را با متوقف کردن فعاليت¬هاي ميکروارگانيسم¬ها و با اعمال تيمار پرتودهي افزايش داد.
برای جلوگیری از رشد و تولید افلاتوکسین قارچ A. Parasiticus ، توصیه میشود در ابتدا دما و رطوبت را مورد توجه قرار داد زیرا این دو عامل محیطی به عنوان دو عامل متغیر در محیط می باشند و میتوانند شرایط ایده آل برای فعالیت میکروارگانیسم ها را ایجاد کنند و حتی سایر فاکتورهای محیطی را تحت تاثیر قرار می دهند. همچنین استفاده از سیستم تهویه برای کنترل رطوبت در انبار مواد غذایی در کاهش رطوبت محیط انبار و به دنبال آن تولید افلاتوکسین تاثیر بسزایی خواهد داشت.