هدف از این روش اجرایی، بررسی ارزیابی انطباق ویژگی های کیفی، فیزیکوشیمیایی،میکروبیولوژیکی، درجه بندی، بسته بندی، نشانه گذاری و نمونه برداری شیر خشکی که مصرف انسانی دارد، اعم از شیرخشک کامل، شیرخشک کم چرب و شیرخشک بدون چربی با استاندارد ها و الزامات ملی و بین المللی است.
شیر خشک فرآورده ای است که از خشک کردن شیر تازه و سالم پاستوریزه به یکی از روش های صنعتی معمول، تهیه می شود. شیرخشک ممکن است از شیرکامل، شیر کم چرب، شیر بدون چربی و یا پس آب کره شیرین، تهیه شود.
روش اجرایی:
پس از مشخص شدن نوع محصول، پارامتر های کیفی مورد نظر، روش های آزمون و نمونه برداری، جهت ارزیابی انطباق محصول با استاندارد های مربوطه از روش زیر می توان استفاده کرد البته با توجه به ملزومات مد نظر استاندارد ملی ایران و یا استاندارد کشور مقصد مورد استفاده قرار می گیرد.
- نمونه برداری: نمونه برداری باید با استاندارد ملی ایران شماره 326، شیر و فرآورده های آن_ راهنمای نمونه برداری، مطابقت داشته باشد.
- وسایل نمونه برداری: باید مطابق با زیر بند 13-2 استاندارد 326 باشد.
- سوراخ کن ها
- کفگیرک، قاشق یا کاردک لبه پهن
- ظروف نمونه
- روش های نمونه برداری: نمونه برداری از محصول شیر خشک باید مطابق با زیر بند 13-3 استاندارد ملی ایران شماره 326 باشد.
پس از نمونه برداری از شیر خشک، نمونه های تهیه شده جهت تعیین ویژگی های فیزیکوشیمیایی و میکروبی مورد آزمون قرار می گیرند تا مقادیر پارامتر های مورد نظر مشخص شود.
- روش های آزمون: روش های آزمون ویژگی های کیفی شیر خشک باید مطابق با بند 7 استاندارد ملی ایران شماره 2012 باشد.
- ویژگی های حسی و فیزیکی شیرخشک و هم چنین ویژگی های شیمیایی و میکروبی شیر خشک باید مطابق با بند 5 استاندارد ملی ایران شماره 2012 باشد.
- پس از مشخص شدن ویژگی های شیر خشک، انواع شیر خشک بر اساس ویژگی های شرح داده شده در جدول های 1،2و 3 استاندارد ملی ایران شماره 2012 بسته به روش تهیه با دو درجه، درجه یک و درجه معمولی، درجه بندی می شوند.
- در نهایت پس از مشخص شدن پارامتر های کیفی محصول، نتایج آزمون ها با حدود پذیرش استاندارد ها مقایسه می شود.
- در صورتی که نتایج آزمون ها با حد پذیرش استاندارد ها مطابقت داشته باشد، محصول مورد بررسی تایید می شود.
- در صورت عدم انطباق با استاندارد ها، اقدامات مناسبی مانند تغییر فرمولاسیون محصول، بهبود فرآیند تولید و یا تغییر تجهیزات را انجام داده تا محصول انطباق پیدا کند.
- صدور گواهی انطباق محصول با استاندارد و مجوز صادرات و واردات:
- پس از تایید انطباق محصول با استاندارد ها، فرآیند های اداری مربوط به دریافت گواهی توسط سازمان های مربوطه شروع می شود.
- این گواهی ها در صادرات و واردات محصول برای نشان دادن انطباق با استاندارد ها استفاده می شوند.