3440

 

 

آئين كار اماكن ورزشي

 

 

 

چاپ اول


موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران

موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران تنها سازماني است در ايران كه بر طبق قانون ميتواند استاندارد رسمي فرآورده‏ها را تعيين و تدوين و اجراي آنها را با كسب موافقت شورايعالي استاندارد اجباري اعلام نمايد. وظايف و هدفهاي موسسه عبارتست از:

( تعيين، تدوين و نشر استانداردهاي ملي – انجام تحقيقات بمنظور تدوين استاندارد بالا بردن كيفيت كالاهاي داخلي، كمك به بهبود روشهاي توليد و افزايش كارائي صنايع در جهت خودكفائي كشور- ترويج استانداردهاي ملي – نظارت بر اجراي استانداردهاي اجباري – كنترل كيفي كالاهاي صادراتي مشمول استانداردهاي اجباري و جلوگيري از صدور كالاهاي نامرغوب به منظور فراهم نمودن امكانات رقابت با كالاهاي مشابه خارجي و حفظ بازارهاي بين المللي كنترل كيفي كالاهاي وارداتي مشمول استاندارد اجباري به منظور حمايت از مصرف كنندگان و توليدكنندگان داخلي و جلوگيري از ورود كالاهاي نامرغوب خارجي راهنمائي علمي و فني توليدكنندگان، توزيع كنندگان و مصرف كنندگان – مطالعه و تحقيق درباره روشهاي توليد، نگهداري، بسته بندي و ترابري كالاهاي مختلف – ترويج سيستم متريك و كاليبراسيون وسايل سنجش – آزمايش و تطبيق نمونه كالاها با استانداردهاي مربوط، اعلام مشخصات و اظهارنظر مقايسه‏اي و صدور گواهينامه‏هاي لازم ) .

موسسه استاندارد از اعضاء سازمان بين المللي استاندارد مي باشد و لذا در اجراي وظايف خود هم از آخرين پيشرفتهاي علمي و فني و صنعتي جهان استفاده مي نمايد و هم شرايط كلي و نيازمنديهاي خاص كشور را مورد توجه قرار مي دهد.

اجراي استانداردهاي ملي ايران به نفع تمام مردم و اقتصاد كشور است و باعث افزايش صادرات و فروش داخلي و تأمين ايمني و بهداشت مصرف كنندگان و صرفه جوئي در وقت و هزينه ها و در نتيجه موجب افزايش درآمد ملي و رفاه عمومي و كاهش قيمتها مي شود.

 


 

كميسيون آئين كار اماكن ورزشي

 

رئيس

وزارت كشور

مهندس معمار

رهبر صدامي- خديجه

 

اعضاء

سازمان بهزيستي

مهندس معمار

استقلاليان- لميعه

سازمان تربيت بدني

ليسانس تربيت بدني

جهانگيري- محمد رحيم

مهندس نزاجا

مهندس راه و ساختمان

روحي- محمد تقي

سازمان تربيت بدني

مهندس معمار

كازروني زند- ابراهيم

 

دبير

مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران

مهندس معمار

صدرائي شاملو- حسن


فهرست مطالب

 

هدف

دامنه كاربرد

تعاريف و اصطلاحات

ضوابط اساسي طراحي


 

بسمه تعالي

پيشگفتار

 آيين كار اماكن كار ورزشي كه بوسيله كميسيون فني مربوطه تهيه و تدوين شده و در سي و پنجمين كميته ملي آيين كار ساختمان و مصالح ساختماني مورخ 72/10/28 مورد تائيد قرار گرفته , اينك به استناد بند 1 ماده 3 قانون اصلاحي قوانين و مقررات مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران مصوب آذرماه 1349 به عنوان آيين كار رسمي ايران منتشر مي‏گردد .

 براي حفظ همگامي و هماهنگي با پيشرفتهاي ملي و جهاني در زمينه صنايع و علوم , آيين كارهاي ايران در مواقع لزوم مورد تجديدنظر قرار خواهند گرفت و هر گونه پيشنهادي كه براي اصلاح يا تكميل اين آئين كار برسد در هنگام تجديدنظر در كميسيون فني مربوط مورد توجه واقع خواهد شد .

 بنابراين براي مراجعه به آيين كارهاي ايران بايد همواره از آخرين چاپ و تجديدنظر آنها استفاده نمود .

 در تهيه و تدوين اين آيين كار سعي شده است كه ضمن توجه به شرايط موجود و نيازهاي جامعه حتي‏المقدور بين اين آيين كار و آيين كار كشورهاي صنعتي و پيشرفته هماهنگي ايجاد شود .

 لذا با بررسي امكانات و مهارتهاي موجود اين آيين كار با استفاده از منبع زير تهيه گرديده است :

DIN 18035 TEIL 1

 

 آيين كار اماكن ورزشي

 طراحي و اندازه‏ها

  1 - هدف

 هدف از تدوين اين آيين كار تعيين ضوابط و اندازه‏هاي مربوط به اماكن ورزشي مي‏باشد .

  2 - دامنه كاربرد

 ضوابط اين آيين كار در مورد طرح و اجراي اماكن ورزشي كاربرد دارد .

  3 - تعاريف و اصطلاحات

 در اين استاندارد اصطلاحات با تعاريف زير بكار مي‏رود :

 3 - 1 - اماكن ورزشي :

 مكان ورزشي به محلي اطلاق مي‏گردد كه در آن فعاليتهاي بدني اعم از كلاسهاي آموزشي تمرينات , مسابقات ملي و جهاني , بازي‏ها و فعاليتهاي بدني جهت گذراندن اوقات فراغت امكان‏پذير باشد .

 يك مكان ورزشي استاندارد به فضائي اعم از زمينهاي سرباز و سرپوشيده كوچك و بزرگ كه انجام فعاليت در رشته‏هاي مختلف ورزشي مجاز با رعايت ضوابط و نظارت سازمان تربيت بدني امكان‏پذير باشد اطلاق مي‏گردد .

 3 - 2 - فضاي مفيد ورزشي :

 فضاي مفيد ورزشي ( سطوح خالص ) شامل كليه فضاهاي سرباز و سرپوشيده است كه براي مسابقات و حركات ورزشي و تمريني در نظر گرفته شده است حريمي براساس مقررات ورزشي جهت ايمني در نظر گرفته مي‏شود كه اين حريم نيز جزء سطح مفيد ورزشي محسوب مي‏شود .

 3 - 3 - فضاي جانبي :

 فضاي جانبي عبارت است از فضائي كه در داخل مكان ورزشي قرار دارد ولي مستقيمأ كنار فضاي مفيد ورزشي واقع نشده در عين حال براي تكميل آن مكان لازم و ضروري است .

 فضاهاي جانبي به كليه فضاهاي رفت و آمد ( راهها , ميدانها , پاركينگها ) و فضا براي تأسيسات تماشاچيان فضاهاي ساختمانهاي اداري , خدماتي و فضاي سبز غيرقابل استفاده ورزشي اطلاق مي‏گردد .

  4 - ضوابط اساسي طراحي

 4 - 1 - ضوابط كلي

 4 - 1 - 1 - فضاي ورزشي مورد نياز

 نياز به فضاي ورزشي مربوط مي‏شود به نوع رشته ورزشي , نوع استفاده از مكان ( آموزشي , تمريني مسابقه‏اي , تربيت بدني و گذراندن اوقات فراغت ) جنس و سن استفاده‏كنندگان و وضعيت بدني آنان ( مرد و زن , كودك و نوجوان , جوان , بزرگسالان , سالخوردگان , معلولين ) و تعداد و بزرگي زمين و جمعيت استفاده‏كننده ( مجموعه ورزشي , ورزش گاه , كلوپ و باشگاههاي ورزشي )

 يادآوري - با توجه به شرايط مختلف اقليمي هر استان لازم است در تعيين ضوابط اين آيين كار نظرات سازمانهاي تربيت بدني نيز رعايت شود .

 4 - 1 - 2 - وضعيت فضاهاي ورزشي و سطوح و برنامه فضا براي هر يك از موقعيتها بايد در يك طرح كلي تعيين شود .

 همزمان با آمادگي طرح كلي برنامه زمان بندي اجرائي پيش‏بيني شده و طرح زمان استفاده از فضاها در طرحهاي نهايي ساختماني منعكس شود .

 4 - 1 - 3 - هماهنگي طرح :

 در چهارچوب طرح كلي بايد طرح هر واحد و محل هر يك از اماكن ورزشي با ساير طرحهاي فني هماهنگ شود , اين مسئله به خصوص بايد در مورد سالنهاي سرپوشيده , استخرها و تأسيسات ويژه براي هر يك از انواع رشته‏هاي ورزشي رعايت شود .

 همچنين كاربرد هر فضا و ارتباط با ساير تأسيسات براي ايام فراغت و تفريح و تجهيز به وسايل و تشكيلات جهت امور فرهنگي و تعليم و تربيت رعايت شود . يك مكان ورزشي بايد طوري طراحي و اجراي شود كه از نظر شهرسازي هماهنگ با موقعيت محلي و محيط اطراف باشد .

 4 - 1 - 4 - چگونگي برنامه

 در امر طرح و توسعه امكان ورزشي ضمن دسترسي مناسب و راحت بايد به قشرهاي مختلف مردم بطور يكسان توجه شود .

 - محل ورزشي در نواحي مسكوني

 - محل ورزشي به صورت مركزي براي يك ناحيه شهري يا محلي

 - محل ورزشي به صورت مركزي براي چند ناحيه

 علل تعيين‏كننده وسعت عبارت است از وضعيت و موارد استفاده از آن

 در چهارچوب اماكن ورزشي طرح نهايي تعيين و فعاليتهاي مفيد موجود و پيش‏بيني شده در يك برنامه مشخص شود .

 هر يك از تأسيسات و تجهيزات لازم براي مسابقات ملي و جهاني و همچنين براي فعاليتهاي بدني و گذران اوقات فراغت بايد بطريقي متناسب با توجه به موارد زير اعلام گردد :

 - تعيين اهداف فعاليتهاي بدني ( آموزشي , تمريني , مسابقاتي و فعاليتهاي بدني جهت گذران اوقات فراغت ) براي گروههاي مختلف سني و جنسي مردم .

 - امكان تركيب تأسيسات مختلف

 - امكانات استفاده متعدد يك واحد براي رشته‏هاي مختلف ورزشهاي مختلف و فعاليتهاي بدني براي گذران اوقات فراغت ( چند منظوره )

 - فراهم نمودن امكان بازرسي ايمني حفاظتي قسمتهاي معين ( مثلا تأسيسات تماشاچيان )

 - بررسي قابليت تحمل بار زمينها و ميادين ورزشي و تأسيسات و فضاهاي مربوطه از نظر زمين شناسي و محاسبات ايستائي و مقاومت خاك

 - پيش‏بيني تأسيسات صوتي - تصويري و مكانيكي و الكتريكي و نظاير آن براي استفاده مناسب از مكان ورزشي در شرايط و زمانهاي مختلف

 4 - 2 - موقعيت اماكن ورزشي

 4 - 2 - 1 - مكان يابي :

 موقعيت مكان ورزشي بايد طوري تعيين شود كه گروههاي استفاده‏كننده در كوتاه‏ترين فاصله و زمان ممكن بتوانند به آن دسترسي داشته باشند .

 اماكن آموزشي بايد اصولا داراي يك مكان ورزشي متناسب باشد . يعني طرح اماكن آموزشي بايد طوري در نظر گرفته و اجرا شوند كه استفاده از فضا و مكان ورزشي مؤسسه براي عامه مردم در ساعات تعطيل امكان‏پذير باشد .

 4 - 2 - 2 - ارتباط - رفت و آمد ( ارتباط با ساير نواحي ) در يك مكان ورزشي مي‏بايد قابل استفاده براي عموم مردم باشد و بطور مناسب در مسير سرويسهاي نقليه عمومي قرار گيرد .

 براي اماكن ورزشي بزرگ كه معمولا خارج از شهر قرار مي‏گيرند و تعداد زيادي تماشاچي از آن استفاده مي‏نمايند تأمين سيستمهاي ترافيكي مناسب توصيه مي‏شود .

 4 - 2 - 3 - تأثيرات محيط اطراف

 در انتخاب قطعه زمين براي يك مكان ورزشي بايد به اثرات وضعيت محيط اطراف آن و تأثير متقابل نوع رشته‏هاي ورزشي نيز توجه شود .

 - زمينهاي غير مناسب زمينهايي هستند كه مجاور كارخانجات بوده و بر اثر صدا و گرد و غبار و يا ساير عوامل آلوده كننده محيط مناسب براي احداث يك مكان ورزشي نمي‏باشند .

 - در زمينهايي كه در مجاورت و نزديك اماكن مسكوني قرار گرفته‏اند حريم سبز و فضاي توسعه مناسبي با خيابانهاي اصلي پيش‏بيني گردد كه آرامش محله و سكنه اماكن اطراف مخدوش نگردد .

 - زمينهائي كه در سواحل دريا واقع و در معرض جذر و مد قرار مي‏گيرند و يا در مسير بادهاي غالب منطقه هستند .

 - زمينهايي كه در نزديكي راههاي اصلي رفت و آمد قرار دارند , خطوط آهن مسيرهاي پرواز هواپيماها در اطراف فرودگاهها كه تأمين حريم و فضاي مؤسسه براي آنها امكان‏پذير نباشد .

 - چنانچه در محل مورد نظر زمين مناسب موجود نباشد در اين صورت آن را با پيش‏بيني حريم نيز و فضاي توسعه مناسب از نظر آلودگي صوتي و محيطي حفاظت نمود .

 4 - 2 - 4 - شيب زمين , وضعيت زمين

 شرايط و وضعيت زمين شناسي و عوارض زمين و همچنين شرايط اقليمي در طرح يك مكان ورزشي مؤثر مي‏باشد .

 در مورد زمينهايي كه از نظر طبيعي داراي وضع نامناسب مانند رانش و حركات قوي ( شديد ) زمين يا آبهاي زيرزمين , لايه‏هاي نامناسب مي‏باشند , بايد تأسيسات ورزشي از نظر جهات چهارگانه و شرط اقليمي در موقعيت مناسبي قرار گيرد .

 بطور كلي از نظر اقتصادي در مورد زمينهايي كه تحت عنوان غير مناسب نامبرده شده‏اند در ابتداي كار مي‏بايستي برآورد هزينه‏هاي لازم براي آماده سازي زمين مورد محاسبه و تجزيه و تحليل قرار گيرد تا چنانچه مقرون به صرفه نباشد از زمين مورد نظر صرفنظر و زمين ديگري انتخاب گردد .

 4 - 2 - 5 - مساحت زمين

 - مساحت زمين بستگي به فضاي مفيد ورزشي و فضاي جانبي مورد لزوم دارد .

 - نسبت مساحت فضاي جانبي به مساحت كل بستگي به نوع فعاليت ورزشي جمعيت استفاده‏كننده و وضعيت فضاي مفيد ورزشي دارد .

 - شرايط محلي ( موقعيت زمين از نظر شيب و موقعيت , ارتباط با وسايل نقليه عمومي و همچنين گياهان حفاظتي لازم )

 به منظور جلوگيري از هر گونه اشتباه در طراحي موقع تقسيم سطوح در چهارچوب فضاها و اماكن مختلف ورزشي پياده كردن روي آن بايد مساحت زمين به نحوي انتخاب شود كه جهت پياده كردن تمام برنامه جزئياتي طرح كافي باشد .

 در مورد زمينهاي مناسب ضرايبي حدود 40 الي %60 مساحت جهت فضاي مفيد ورزشي قابل اختصاص نمي‏باشد و در مورد زمينهاي نامناسب ضريب %100 فضاي مفيد ورزشي اعمال مي‏گردد .

 4 - 3 - در تكميل موارد ذكر شده :

 تركيب چندين فضاي مفيد ورزشي و تأسيسات جنبي آنها از نظر فضائي و كاربردي به نحوي طراحي و اجرا گردد كه در آن استفاده از چندين رشته ورزشي و فعاليتهاي بدني به منظور گذراندن اوقات فراغت منظور شود .

 4 - 4 - اجراي مكان ورزشي :

 قسمتهاي مختلف يك مكان ورزشي بايد طوري در نظر گرفته شود كه هر كدام هدف كاربردي خود را داشته باشد . هر يك از قسمتها كه جدا از هم و همزمان مورد استفاده قرار مي‏گيرد بايد طوري در نظر گرفته شوند كه براي هم مزاحمت ايجاد نكند . ارتباطهاي داخلي بايد طوري باشد كه هيچگونه مزاحمتي براي افراد استفاده‏كننده ايجاد نكند . تصوير صفحه بعد نموداري ( تصوير شماتيك ) از يك مكان ورزشي است .

 شماي توزيع فضاها و روابط آنها بايد يكديگر از نظر عملكرد فضاها

 

 


 

ISLAMIC REPUBLIC OF IRAN

 

Institute of Standards and Industrial Research of Iran

 

ISIRI NUMBER

 

3440

 

 

Code of practice: sport spaces

 

 

 

1st Edition