بازرسی­ های کالا

ما می­توانیم حداکثر حمایت را از مشتریانمان در بازرسی ارائه دهیم. از خدمات دولتی و مؤسسات و پیش­نویس نظرسنجی­ها گرفته تا از طریق تعیین وزن و کمیت – ما راه ­حلی درست را متناسب با نیازهای شما ارائه می­دهیم.

بازرسی کالا

بازرسی كالا (Inspection) يكی از مهمترين و حساس‌ترين حلقه ‌های زنجيره صادرات و واردات كالا است. اين امر به علت فراگير و جهانی بودن، به يكی از تخصصی‌ترين و پيچيده‌ترين مراحل در امر صادرات و واردات تبديل شده و برای آسان‌سازی اين جريان و اطمينان از مرغوبيت كالا، در مراحل بازرسی، از يك سری استانداردهای فراگير و مورد قبول همه كشورها استفاده شده است. وظيفه تدوين اين استانداردها بر عهدۀ كميته جهاني استاندارد (ايزو) است كه بيشتر كشورهای جهان در آن عضو هستند.
در بازرسی كالا معمولاً كالاهای سفارشی به‌صورت ساخته شده آماده بازرسی هستند. در اين راستا ممكن است بازرسی حين ساخت قبلاً توسط سازمان ديگزی انجام شده يا فقط بازرسی نهايی كالا مورد توافق مشتری و فروشنده (سازنده) قرار گرفته باشد. بيشتر توليدات مربوط به سازندگان صنايع نفت، گاز و پتروشيمی همچون لوله، اتصالات، فلنج، پيچ و مهره، شير، پمپ و انواع تجهيزات برق و ابزار دقيق معمولاً به صورت نهايی و پيش از حمل (Pre-shipment) بازرسی می‌شوند. از آنجايی كه كالاهای ياد شده در حين ساخت مورد بازرسی قرار نگرفته‌اند بنابراين بازرسی از كالا در يك مرحله (يا بازديد) بسيار حساس و دشوار خواهد بود. در بازرسی كالا مسلماً مهمترين وظيفه يك بازرس، كنترل مدارك فنی ساخت و كنترل كيفيت كالا (انطباق محصول) خواهد بود، چرا كه بسياری از مراحل ساخت و آزمون‌های مرتبط، كالا از قبل انجام شده و بازرس حضور نداشته است. قبل از انجام بازرسی محصول و بررسی مدارك، بازرس بايد به طور كامل از چگونگی اين كار، شرايط تحويل كالا، الزامات قرارداد و درخواست مشتری اطلاع كامل داشته باشد. تدوين كلی استانداردهای بازرسی برعهدۀ “Iso” یا : International Standard Organization است. شركت‌های بازرسی زيادی به امر بازرسی كالاها در جهان می‌پردازند و معمولاً نمايندگی‌های بسياری در نقاط مختلف جهان دارند و به‌راحتی می‌توان شرايط كالا را به اين شركت‌ها اعلام كرد و نسبت به هزينه بازرسی از آنها استعلام گرفت.

روش بازرسی و ارزيابی انطباقی
  1. بازرسی چشمی و فیزیکی
  2. بازرسی چشمی و فیزیکی و ارزیابی مستندات
  3. بازرسی چشمی و فیزیکی همراه با نمونه برداری و آزمون
انواع بازرسی
  1. بازرسی قبل از حمل (PSI:Pre-Shipment Inspection): اين نوع بازرسی زمانی انجام می‌شود كه كل محموله در دسترس بوده، بسته‌بندی شده و آماده حمل باشد. بازرسی قبل از حمل كالا (Psi) به دو صورت اتفاقی (Random) و ظاهری (Visual) انجام می‌شود.
  2. بازرسی در حين توليد: اين نوع بازرسی شامل يك سری بازرسی‌های اتفاقی (Random) است كه در طول فرآيند توليد بر اساس درخواست مشتريان انجام می‌گيرد.
  3. بازرسی در مقصد: اين نوع بازرسی بنا به درخواست بانك‌ها يا ادارات استاندارد مستقر در گمركات كشور انجام می‌پذيرد.
  4. بازرسی داخلی: اين نوع بازرسی در چارچوب الزامات اعتبارات ريالی/داخلی بنا به درخواست بانك‌ها صورت می‌گيرد.
  5. انطباق با استاندارد: اين نوع بازرسی تلفيقی از بازرسی قبل از حمل (PSI: Pre-Shipment Inspection ) و تست‌های آزمايشگاهی است كه براساس آن نمونه‌های گرفته شده در طول بازرسی با استانداردهای جهانی يا ملی مورد تأييد سازمان استاندارد و تحقيقات صنعتی ايران (ISIRI) در كارخانه سازنده يا آزمايشگاه‌های معتبر مورد آزمايش قرار گرفته و در نهايت بر‌اساس نتايج آزمون گواهی انطباق با استاندارد توسط اين شركت صادر می‌شود.

 

اسناد بازرسی
    1. اظهارنامه توليد كننده (MD: Manufacture Declaration) و اظهارنامه عرضه مننده (SD: Supplier Declaration): سندی است كه از سوی عرضه كننده يا توليد كننده ارائه، انطباق كالا با استانداردهای مربوط يا الزامات اساسی در آن اعلام می‌شود، در آن به شماره پروفرم يا فاكتور يا اعتبار اسنادی محموله اشاره شده و دارای تاريخ اعتبار است.
    2. گواهی مبدأ: سندی است كه توسط يك مرجع صلاحيت‌دار (معمولاً اتاق بازرگانی كشور صادركننده كالا) صادر می‌شود و مبدأ اصلی كالا يا به عبارتی محل ساخت كالا را مشخص می‌كند.
    3. فرم تعهد و اظهارنامه انطباق وارد كننده كالا: سندی است كه در آن وارد كننده كالا تعهد می‌كند تمامی اجناس و كالاهای وارداتی با استاندارد مورد قبول سازمان استاندارد ايران (ISIRI) و اظهارنامه گمركی همخوانی دارد و اگر خلاف آن به اثبات رسيد، همۀ مسئوليت‌های آن بر عهدۀ فرد وارد كننده است.
    4. تأييديۀ انطباق (VOC: Verification Of Comfomity) سندی است كه بر اساس آن يكی از شركت‌های بازرسی يا مشمول كنترل كيفيت واحد توليدی يا مدير عامل واحد توليدی اظهارنامه عرضه كنندۀ كالا را تأييد می‌كند.
    5. گواهی انطباق (مجوز ترخيص)(COC) سندی است كه ادارات استاندارد استان‌ها صادر كرده و اين اطمينان را فراهم می‌كند كه كالای وارد شده با استاندارد مربوطه انطباق دارد و در صورت ارائه اين سند، نيازی به فرستادن كالا به آزمايشگاه نيست.

نكته:طبق ماده 6 آيين‌نامه اجرايی قانون مقررات صادرات و واردات ارائۀ گواهی‌نامه انطباق مؤسسه برای ترخيص قطعی كالاهای مشمول اجرای اجباری استاندارد الزامی است.

  1. گواهی كيفيت و كميت و بسته‌بندی (QQPC):اين سند گواهی بازرسی صادره توسط يك شركت بازرسی است و كيفيت، كميت و بسته بندی كالا را گواهی می‌كند.
  2. گواهينامه ثبت كالا (COR: Certification Of Registration):گواهی‌نامه‌ای است صادر شده از سوی مدير كل بازرسی كالا و امور صادرات و واردات سازمان استاندارد و تحقيقات صنعتی ايران و هدف از صدور آن، درج تاريخ اعتبار برای توليدكنندگان خارجی و صادركنندگانی است كه به صورت مستمر كالايی را به ايران صادر می‌كنند.
  3. گواهی‌نامه بازرسی (COI: Certification Of Inspection):سندی است كه نشان دهنده انطباق كالا يا سفارش با انجام ارزيابی، بازديد، قضاوت و ارزيابی برگه نتايج آزمون است.
  4. برگه نتايج آزمون(TR: Test Report):سندی است كه نتايج آزمون نمونه يك محصول را طبق استاندارد مربوط يا الزامات اساسی نشان می‌دهد. در برگه نتايج آزمون اطلاعاتی مثل، نوع و سازنده كالا، تاريخ آزمون، نام آزمايشگاه، موارد آزمون شده و نتايج مندرج در آن با مهر و امضاء مشخص است.
  5. گواهی تأييد قيمت (CRF):اين سند به معنی تأييد قيمت كالا توسط يك شركت بازرسی معتبر است و واردكنندگانی كه اين گواهی را به گمرك ارائه كنند، از بررسی قيمت كالا هنگام ترخيص كالا معاف هستند.

    روش اجرایی تکوین خدمات بازرسی