کرم کنجد یکی از فرآورده های غذایی پایه کنجد محسوب میگردد. کرم کنجد از مخلوط کردن ارده حاصل از آسیاب کردن کنجد پوست گیری و بو داده شده با پودر شکر یا پودر سایر ترکیبات شیرین کننده، به همراه افزودنی های مجاز و ترکیبات طعم دهنده طبیعی و سپس سایش آن در دستگاه آسیاب گلوله ای تا رسیدن به یک بافت نرم و یکنواخت به دست می آید. ممکن است در فرمولاسیون این فرآورده از تکه های برخی از مغزهای خوراکی مانند پسته، فندق و کنجد نیز استفاده گردد. این فرآورده به عنوان یک وعده غذایی صبحانه یا میان وعده برای همه گروه های سنی به ویزه کودکان، نوجوانان و ورزشکاران به خوب قابل استفاده است.
هدف از این روش اجرایی، بررسی ارزیابی انطباق ویژگی های کیفی، فیزیکوشیمیایی،میکروبیولوژیکی،روش های آزمون، بسته بندی، نشانه گذاری و نمونه برداری انواع کرم کنجد بسته بندی شده با استاندارد ها و الزامات ملی و بین المللی است.
روش اجرایی:
پس از مشخص شدن نوع محصول، پارامتر های کیفی مورد نظر، روش های آزمون و نمونه برداری، جهت ارزیابی انطباق محصول با استاندارد های مربوطه از روش زیر می توان استفاده کرد البته با توجه به ملزومات مد نظر استاندارد ملی ایران و یا استاندارد کشور مقصد مورد استفاده قرار می گیرد.
- نمونه برداری: نمونه برداری باید با استاندارد ملی ایران شماره 2836، نمونه برداری از فرآورده های کشاورزی بسته بندی شده که مصرف غذایی دارند، و بند 7 استاندارد 12836مطابقت داشته باشد.
پس از نمونه برداری از کرم کنجد، نمونه های تهیه شده جهت تعیین ویژگی های فیزیکوشیمیایی و میکروبی مورد آزمون قرار می گیرند تا مقادیر پارامتر های مورد نظر مشخص شود.
- روش های آزمون: روش های آزمون ویژگی های کیفی کرم کنجد باید مطابق با بند 8 استاندارد ملی ایران شماره 12836 باشد.
- مواد تشکیل دهنده کرم کنجد باید با بند 4 استاندارد ملی ایران شماره 12836مطابقت داشته باشد.
- عوامل ناپذیرفتنی در کرم کنجد باید با بند 5 استاندارد ملی ایران شماره 12836 مطابقت داشته باشد.
- ویژگی های حسی و فیزیکی، شیمیایی و میکروبی کرم کنجد باید مطابق با بند 6 استاندارد ملی ایران شماره 12836 باشد.
- بسته بندی و نشانه گذاری محصول نیز باید مطابق با استاندارد ملی و بین المللی بنابر هدف مد نظر انجام شود.
- در نهایت پس از مشخص شدن پارامتر های کیفی محصول، نتایج آزمون ها با حدود پذیرش استاندارد ها مقایسه می شود.
- در صورتی که نتایج آزمون ها با حد پذیرش استاندارد ها مطابقت داشته باشد، محصول مورد بررسی تایید می شود.
- در صورت عدم انطباق با استاندارد ها، اقدامات مناسبی مانند تغییر فرمولاسیون محصول، بهبود فرآیند تولید و یا تغییر تجهیزات را انجام داده تا محصول انطباق پیدا کند.
- صدور گواهی انطباق محصول با استاندارد و مجوز صادرات و واردات:
- پس از تایید انطباق محصول با استاندارد ها، فرآیند های اداری مربوط به دریافت گواهی توسط سازمان های مربوطه شروع می شود.
- این گواهی ها در صادرات و واردات محصول برای نشان دادن انطباق با استاندارد ها استفاده می شوند.