هدف از این روش اجرایی، بررسی ارزیابی انطباق ویژگی های کیفی، فیزیکوشیمیایی،میکروبیولوژیکی،روش های آزمون، بسته بندی، نشانه گذاری و نمونه برداری کشک با استاندارد ها و الزامات ملی و بین المللی است. و از آن می توان در ارزیابی انطباق محصول با استاندارد های ملی و بین المللی جهت تایید و گواهی کردن محصول در بازار داخلی و خارجی استفاده کرد.
کشک یکی از فرآورده های شیر است که بصورت مایع یا خمیری و خشک تهیه می شود. پایه و اساس کشک خسک از شیر است که از جوشانیدن، تغلیظ و خشک کردن ماست، دوغ و پس آب کره تخمیری بدست می آید. کشک به لحاظ دارا بودن مواد پروتئینی، چربی، املا و غیره دارای اهمیت زیادی می باشد.
کشک مایع فرآورده ای است که از خیساندن کشک خشک، به مدت زمان کافی و اضافه نمودن مقدار معین آب و در صورت نیاز نمک طعام، سپس ساییدن آب با دستگاه های صنعتی و نمیه صنعتی تهیه شده و پس از سالم سازی، با روش های مناسب، در ظروف نفوذناپذیر بسته بندی می شود.
کشک مایع صنعتی فرآورده ای است که پس از تخمیر و تغلیظ شیر و یا فرآورده های آن وبا استفاده از روش های صنعتی، و با افزودن بقیه مواد تشکیل دهنده، پس از طی فرآیند حرارتی لاز، آ»اده و بسته بندی می شود.
پس از مشخص شدن نوع محصول، پارامتر های کیفی مورد نظر، روش های آزمون و نمونه برداری، جهت ارزیابی انطباق محصول با استاندارد های مربوطه شورایی تشکیل و ضوابط مورد نظر انتخاب می گردد. البته با توجه به ملزومات مد نظر استاندارد ملی ایران و یا استاندارد کشور مقصد مورد استفاده قرار می گیرد
- نمونه برداری: نمونه برداری باید مطابق با استاندارد مرتبط انجام شود.
پس از نمونه برداری از کشک ، نمونه های آزمایشگاهی جهت تعیین ویژگی های فیزیکوشیمیایی مورد آزمون قرار می گیرند تا مقادیر پارامتر های مورد نظر مشخص شود.
- روش های آزمون: روش های آزمون ویژگی های فیزیکی و شیمایی و میکروبی و آلاینده های کشک باید مطابق با استانداردهای مرتبط با ویژگی های کشک انجام شود.
- بسته بندی و نشانه گذاری محصول نیز باید مطابق با استاندارد ملی و بین المللی و در صورت صادرات ضوابط کشور مقصد نیز رعایت شود.
- در نهایت پس از مشخص شدن پارامتر های کیفی محصول، نتایج آزمون ها با حدود پذیرش استاندارد های ملی مرتبط با ویژگی های کشک مقایسه می شود.
- در صورتی که نتایج آزمون ها با حد پذیرش استاندارد ها مطابقت داشته باشد، محصول مورد بررسی تایید می شود.
- صدور گواهی انطباق محصول با استاندارد و مجوز صادرات و واردات:
- پس از تایید انطباق محصول با استاندارد ها، فرآیند های اداری مربوط به دریافت گواهی توسط سازمان های مربوطه شروع می شود.
- این گواهی ها در صادرات و واردات محصول برای نشان دادن انطباق با استاندارد ها استفاده می شوند.