تولید عرقیات گیاهی سابقه ای دیرباز در کشور ما دارد. اصول این کار شناسایی، جمع آوری دارویی و استحصال بخار سرد شده آن ها برای تولید مایعات مقوی و شفابخش بوده است. یکی از اولیه ترین روش های تولید عرقیات گیاهی همانا گلاب گیری است که امروز نیز در اقصی نقاط کشور به صورت سنتی انجام می شود. لکن با پیشرفت فناوری، فرآوری عرقیات حالت صنعتی و مکانیزه به خود گرفته است و امروز واحد های تولیدی با استفاده از روش های جدید و سریع به تولید، بسته بندی و عرضه انواع عرقیات گیاهی پرداخته اند.
هدف از این روش اجرایی، بررسی ارزیابی انطباق ویژگی های کیفی، فیزیکوشیمیایی،میکروبیولوژیکی،روش های آزمون، بسته بندی، نشانه گذاری و نمونه برداری عرقیات گیاهی مورد مصرف در صنایع غذایی با استاندارد ها و الزامات ملی و بین المللی است. و از آن می توان در ارزیابی انطباق محصول با استاندارد های ملی و بین المللی جهت تایید و گواهی کردن محصول در بازار داخلی و خارجی استفاده کرد.
عرقیات گیاهی به فرآورده هایی که از تقطیر قسمت های مختلف گیاهان مختلف، که اسانس آن ها از محلول آبکی طی فرآیند جدا شده، بدست می آید، گفته می شود.
پس از مشخص شدن نوع محصول، پارامتر های کیفی مورد نظر، روش های آزمون و نمونه برداری، جهت ارزیابی انطباق محصول با استاندارد های مربوطه شورایی تشکیل و ضوابط مورد نظر انتخاب می گردد. البته با توجه به ملزومات مد نظر استاندارد ملی ایران و یا استاندارد کشور مقصد مورد استفاده قرار می گیرد
- نمونه برداری: نمونه برداری باید مطابق با ضوابط ذکر شده در استاندارد های مربوطه انجام شود.
پس از نمونه برداری از عرقیات گیاهی، نمونه جهت تعیین ویژگی های فیزیکوشیمیایی و ویژگی های میکروبی مورد آزمون قرار می گیرند تا مقادیر پارامتر های مورد نظر مشخص شود.
- روش های آزمون: روش های آزمون ویژگی های حسی و کیفی هم چون عدد اسیدی، پی اچ و… باید مطابق با استاندارد ویژگی های عرقیات گیاهی انجام گیرد.
- بسته بندی و نشانه گذاری محصول نیز باید مطابق با ضوابط و استاندارد های ذکر شده ملی ایران و در صورت صادرات مطابق با ضوابط کشور مقصد باشد.
- در نهایت پس از مشخص شدن پارامتر های کیفی محصول، نتایج آزمون ها با حدود پذیرش استاندارد مقایسه می شود.
- در صورتی که نتایج آزمون ها با حد پذیرش استاندارد ها مطابقت داشته باشد، محصول مورد بررسی تایید می شود.
- صدور گواهی انطباق محصول با استاندارد و مجوز صادرات و واردات
- پس از تایید انطباق محصول با استاندارد ها، فرآیند های اداری مربوط به دریافت گواهی توسط سازمان های مربوطه شروع می شود.
- این گواهی ها در صادرات و واردات محصول برای نشان دادن انطباق با استاندارد ها استفاده می شوند.