هدف از این روش اجرایی، بررسی ارزیابی انطباق ویژگی های کیفی، فیزیکوشیمیایی،میکروبیولوژیکی،روش های آزمون، بسته بندی، نشانه گذاری و نمونه برداری اسید فسفریک مورد مصرف در مواد غذایی با استاندارد ها و الزامات ملی و بین المللی است. و از آن می توان در ارزیابی انطباق محصول با استاندارد های ملی و بین المللی جهت تایید و گواهی کردن محصول در بازار داخلی و خارجی استفاده کرد.
فسفریک اسید با فرمول بسته H3PO4 با داشتن سه هیدروژن قابل تعویض حتی در رقت های زیاد یک اسید قوی بوده و یکی از اجزا تشکیل دهنده طبیعی بسیاری از میوه ها نیز می باشد. فسفریک اسید تنها اسید غیرآلی است که به میزان زیاد در مواد غذایی به کار می رود. این اسید در تولید پنیر و صنعت نوشابه سازی برای تنظیم PHو اسیدیته، خنثی سازی سود کاستیک در پوست گیری میوه جات، تصفیه روغن های نباتی و مقدار کمی نیز در صنعت مربا و ژله استفاده می شود. قسمت عمده مصرف این اسید در نوشابه های گاز دار به خصوص نوشابه های نوع کولا می باشد. فسفریک اسید مایع ویسکوز شفاف بدون بو و بدون رنگ با نام مترادف ارتوفسفریک اسید است که به عنوان اسیدی کننده، مرطوب کننده و تشدید کننده فعالیت آنتی اکسیدان ها مورد استفاده قرار می گیرد.
- نمونه برداری: نمونه برداری باید مطابق با استانداردهای معتبر بین المللی انجام شود. در استاندارد ملی ایران در خصوص اسید فسفریکمورد استفاده در صنایع غذایی روش نمونه برداری ذکر نشده است. نمونه ها باید به صورت تصادفی و با روش های استاندارد انتخاب شوند تا نتایج بتواند به طور قابل اعتمادی نشان دهد که محصول اسید فسفریک با استانداردهای مربوطه مطابقت دارد یا خیر.
پس از نمونه برداری از اسید فسفریک ، نمونه ی تهیه شده جهت تعیین ویژگی های فیزیکوشیمیایی همچون وضیعت ظاهری، حلالیت، نیترات ها و…. مورد آزمون قرار می گیرند تا مقادیر پارامتر های مورد نظر مشخص شود.
- روش های آزمون: روش های آزمون ویژگی های کیفی اسید فسفریک مورد مصرف در صنایع غذایی باید مطابق با استاندارد های مرتبط با ویژگی های آن انجام شود.
- بسته بندی و نشانه گذاری محصول نیز باید مطابق با استاندارد ملی و بین المللی بنابر هدف مد نظر و ضوابط کشور مقصد در صورت صادرات انجام شود.
- در نهایت پس از مشخص شدن پارامتر های کیفی محصول، نتایج آزمون ها با حدود پذیرش در استاندارد های ویژگی محصول مقایسه می شود.
- در صورتی که نتایج آزمون ها با حد پذیرش استاندارد ها مطابقت داشته باشد، محصول مورد بررسی تایید می شود. در غیر این صورت، محصول به عنوان ناسازگار با استانداردهای خوراکی در نظر گرفته می شود.
- اقدامات اصلاحی: اگر محصول با استانداردهای آن مطابقت نداشت، اقدامات اصلاحی باید انجام شود. این اقدامات ممکن است شامل تغییر فرایند تولید یا بهبود سیستم کنترل کیفیت و… باشد تا محصول بتواند به استانداردهای ملی و بین المللی مطابقت داشته باشد.
- صدور گواهی انطباق محصول با استاندارد و مجوز صادرات و واردات:
- پس از تایید انطباق محصول با استاندارد ها، فرآیند های اداری مربوط به دریافت گواهی توسط سازمان های مربوطه شروع می شود.
- این گواهی ها در صادرات و واردات محصول برای نشان دادن انطباق با استاندارد ها استفاده می شوند.